NBA

Älskar du att följa med i basket? Då har du säkerligen inte missat NBA, det absoluta toppskiktet när det kommer till den populära sporten. NBA står för National Basketball Association och bildades 1946. Den första november, samma år som organisationen bildades, spelades den allra första matchen mellan Toronto Huskies och New York Knickerbockers i Toronto, Kanada. I början var ligan inte bland de bättre i bland annat USA men NBA kom att växa sig mycket större och få allt mer uppmärksamhet under åren. En stor draghjälp var att de lyckades locka många storlag och därmed toppspelare.

Stigande popularitet för NBA

I slutet av 70-talet och början av 80-talet hände mycket intressant för sporten och NBA. Man bestämde sig bland annat för att addera tre-poängaren och samtidigt fanns det en hel del storstjärnor som skrev kontrakt med NBA-lag. Två av de mest kända spelarna var Magic Johnson och Larry Bird. Magic Johnson spelade för Los Angeles Lakers och kom under sin karriär att leda laget till fem NBA-titlar medan Larry Bird spelade för Boston Celtics och hjälpte dem ta hem tre mästerskap. Intresset för NBA växte under hela 80-talet och man utökade ligan med fler lag. I slutet av 80-talet fanns totalt 27 lag och sporten hade fått ännu en lysande superstjärna, Michael Jordan. Ligan fortsatte att expandera under 90-talet och lade bland annat till fler kanadensiska lag och skapade en kvinno-liga, Women’s National Basketball Association. Även för amatörer växte intresset och för de som inte kunde slappna av med sexleksaker fanns istället en förlösande effekt i den nervpirrande sporten.

Svenskar som spelar i NBA

iStock_000065174523_SmallTrots att Sverige har gjort relativt bra ifrån sig i de flesta sportsammanhang skulle det dröja lång tid innan vi fick vår första svenska NBA-spelare. 2009 blev den 208 cm långa Jonas Jerebko första att skriva kontrakt för ett lag i den talangfulla ligan. Han började sin karriär i de svenska lagen Marbo Basket och Plannja Basket för att sedan gå vidare till en proffskarriär i Italien. Mellan åren 2009 och 2015 spelade han i NBA-laget Detroit Pistons och gick sedan vidare till Boston Celtics. Trots att han har haft en enorm karriär utomlands är han relativt okänd i Sverige och detsamma gäller den andra svensken, Jeffery Taylor, som också gjort sin debut i NBA. 2015 tillkom det ett tredje namn på listan, Marcus Eriksson. Han draftades av Atlanta Hawks efter att de haft ögonen på honom under en längre period. Frågan är om Marcus Eriksson kommer kunna skapa ett större intresse för basket i hemlandet.