Svenska herrlandslaget i handboll

Sveriges herrlandslag i handboll har funnits sedan 1930-talet, då de spelade sin första landskamp år 1934. Matchen skedde utomhus i Stockholm, och gick mot Tyskland. Slutresultatet då blev 7-18 till Tyskland, men vid nästa landskamp året efter, denna gång mot Danmark och inomhus i Köpenhamn, gick det bättre: denna gång slog Sverige Danmark med 18-12. Sverige etablerade sig tidigt i internationella handbollskretsar som en stark nation i sporten, vilket till stor del berodde på att den snabbt blev mycket populär här. Vid de första världsmästerskapen i Tyskland år 1938 placerade sig därför Sverige på en tredjeplats, och landslaget tog sitt första brons. Efter detta världsmästerskap hamnade dock hela sporten i en svacka på grund av andra världskriget, vilket av förståeliga skäl gjorde det svårt att arrangera några internationella matcher. Efter kriget, närmare bestämt från och med 1948, när Curt Wadmark tog över som tränare av det svenska landslaget, började dock det man skulle kunna kalla den svenska handbollens första storhetstid, då herrlandslaget tog guld i utomhus-VM 1948 och silver i utomhus-VM 1952. Laget vann också guld vid inomhus-VM år 1954 (på hemmaplan i Sverige) liksom år 1958 i Tjeckoslovakien. Ytterligare medaljer togs vid VM år 1961 (brons) och 1964 (silver).

Stefan Lövgren am 30. Dezember 2006 in der Aschaffenburger Unterfrankenhalle im Spiel TV Großwallstadt - THW Kiel (25:30)

Att man kallar denna period för den ”första storhetstiden” antyder att det kommer flera sådana, och det som kallas den ”andra storhetstiden” är tiden som började med att Roger Carlsson blev förbundskapten år 1982. Mellan 1982 och 2002 rönte Sverige stora framgångar med herrlandslaget. Efter ett generationsbyte mellan år 2007 och 2008 förväntas nu laget återhämta sig efter ytterligare en svacka, och arbeta sig mot en tredje storhetstid.

Handboll är en tuff sport, inte bara på grund av att det är en fysiskt krävande sport utan också på grund av att det är en kontaktsport, där man ibland får räkna med att träffas hårt av en boll eller en armbåge. Det är därför inte konstigt om man känner sig särskilt mör efter en handbollsmatch eller en träning. Den bästa medicinen mot det är att lägga sig i ett varm bad och låta både muskler och huvud slappna av. Om du spelar handboll, men inte har ett badkar än, ska du gå in på Buildor.se. Där finns ett stort utbud av badkar för alla smaker och stilar, så att du kan hitta ett som passar dig.