Svenska landslaget i fotboll

Fotboll brukar allmänt ses som den svenska nationalsporten. Även om vi internationellt sett har haft större framgångar i exempelvis ishockey är antalet utövare av sporten fotboll betydligt större. Dessutom tenderar fotbollsmatcher att ha höga publiksiffror både på plats och på tv vilket indikerar att fotboll är sporten som vi älskar högre än något annat. Det viktigaste laget i Sverige är förstås representationslaget – det svenska landslaget. Genom åren har de varit igenom både upp- och nedgångar, men folkets kärlek har de alltid fått ha kvar.

 

Fotbollslandslagets första verkliga framgång kom 1948 i OS i London. Eftersom proffskontrakt utomlands då ännu inte figurerade på bred front – och då det kunde leda till landslagsavstängning – tillhörde alla i den svenska truppen något av de allsvenska lagen. Särskilt var det lag som Malmö FF, IFK Norrköping och IFK Göteborg som dominerade. När Sverige inledde turneringen trodde ingen att de skulle kunna gå hela vägen, men snart visade svenskarna att de hade en ypperlig chans till vinst. Så blev det också efter en 3-1-seger mot Jugoslavien i finalen och triumfen var ett faktum.Svenska landslaget i fotboll 2

 

Knappt ett halvt sekel senare skulle vi återigen vara med och tampas med de stora elefanterna i fotbollstoppen. Då var det dags för VM i USA 1994 och Sverige gick in som ett nederlagstippat landslag. Visserligen hade vi gjort bra ifrån oss i EM 1992 på hemmaplan, men VM 1990 var ett praktfiasko med tre raka förluster. Världsmästerskapet i USA skulle dock bli mytomspunnet. Sverige kunde inte sluta vinna och kvartsfinalsegern mot Rumänien – efter Tomas Ravellis straffräddning – har blivit en del av modern fotbollshistoria. Till slut blev Brasilien för svåra i semifinalen, men efter säkrat brons mot Bulgarien stod det klart att Sverige hade gjort sin bästa turnering sedan VM på hemmaplan 1958.

 

På senare tid har framgångarna varit mer sparsamma. 2002 fanns chansen att avancera till kvartsfinal på nytt, men ett övertidsmål av Senegal såg till att stoppa för det. Fyra år senare blev det återigen respass i åttondelsfinalen – den här gången mot Tyskland – och 2010 lyckades vi inte ens kvalificera oss. Ändå är intresset för landslaget fortsatt stort. Idrott kan vara en kul del av en kick off Stockholm.