Premier League

I fotbollens hemland England heter idag den högsta ligan Premier League. Det har den gjort sedan 1992 då man bröt sig loss från det tidigare ligasystemet för att forma en egen, fristående liga. Detta hade föregåtts av en långsam process där yttre faktorer som den brittiska fotbollens sjunkande anseende och hårda krav på restaureringar av fotbollsarenor över hela landet hade gjort att klubbarna i den högsta divisionen börjat se sig om för mer lukrativa spelmiljöer. På så sätt beslöt sig FA – den ledande organisationen – för att bilda Premier League.

 

Säsongen sträcker sig från augusti till juni och de 20 lagen möter varje lag en gång på hemmaplan och en gång på bortaplan. Under de 23 säsonger som har gått har fem lag tagit hem bucklan. 13 av dessa gånger har laget ifråga varit Manchester United. Varför just Manchester United varit så dominerande råder det en bred konsensus om: Alex Ferguson. Skotten tillträdde relativt obeprövad till säsongen 1986/87, men han skulle snart visa upp kvaliteter som skulle göra honom till en legend i Manchester. Med ett starkt och tydligt ledarskap fick han styrsel på laget och Manchester United påbörjade sin mest framgångsrika epok genom tiderna.Premier League 1

 

Att vinna Premier Leauge ger idag förutom ära och berömmelse ett ekonomiskt guldläge. Premier League ses på som en relativt jämställd liga jämfört med de andra europeiska högstadivisionerna då man delar ut avtalspengarna från tv-licenser på ett sådant sätt att det inte skapar så stora luckor lagen emellan. På så sätt har även de sämre placerade lagen möjlighet att vara med i konkurrensen och placera sig högre upp i tabellen nästa gång. Det går att sätta i kontrast med exempelvis den spanska ligan där Barcelona och Real Madrid har dominerat under en längre tid.

 

Premier League har länge kallats för världens bästa liga efter att flera av lagen från ligan firat europeiska cuptriumfer, men det har börjat ifrågasättas på sistone. 2008 möttes Chelsea och Manchester United i Champions League-finalen vilket gav brittisk press anledningen att deklarera Premier Leagues storhet. De senaste åren har dock inget engelskt lag vunnit Champion’s League och numera räknar många La Liga, Serie A och till och med Bundesliga till ligor med större fotbollsmässig spetskvalitet.