Rugby

Rugby är en klassisk brittisk bollsport, som fått stort genomslag. Utöver att rugbyn är mycket populär i länder som tillhört det brittiska imperiet har den agerat förlaga till den amerikanska fotbollen. Amerikansk fotboll är som bekant tillsammans med baseboll nationalsporter i USA och omsätter miljardbelopp årligen. Att sända reklam under den årliga säsongsfinalen för Amerikansk fotboll kan kosta runt 4,5 miljoner dollar för 30 sekunders reklamtid. Rugbyn är inte lika kommersiellt framgångsrik, men likväl en stor sport i sitt hemland. Den spelas utan de omfattande kroppsskydd man ser i amerikansk fotboll, och tacklingarna är inte lika aggressiva. Dock är allvarliga skador vanligt förekommande, på grund av avsaknaden av skydd.

Ovanlig sporter i Sverige

Varken rugby eller amerikansk fotboll är särskilt stora sporter i Sverige. Som i de flesta delar av världen är det vanlig fotboll som regerar i popularitet. Därefter har vi ju en uppsjö alternativ som ishockey, bandy och handboll. På grund av detta har få svenskar sett en hel, om ens delar av, en rugbymatch. Det finns helt enkelt inte ett tillräckligt stort publikunderlag för att sända dem. Så trots en 23-årig karriär har den välkände kommentatorn Patrick Ekvall antagligen aldrig tagit sig an en rugbymatch på TV4. Detta trots att han varit med från kanalens barndom till att han nu slutar arbeta för den. Läs själv hur Patrick Ekvall avslutar karriären på TV4 med en kärleksförklaring till sin kollega.

Inte bara rugbyn har inspirerat

Förutom amerikansk fotboll så kan även den amerikanska folksporten baseball spåra sitt ursprung till sin före detta kolonialmakten. Cricket är ett enormt kulturellt fenomen inom det brittiska imperiets kultursfär, men mycket av ett mysterium för oss övriga. Dock finns det ytliga likheter med baseball, även om den senare sporten är klart amerikaniserad. Mer fart, action och dynamik. En cricketmatch är ett långsamt företag och kan i värsta fall pågå i flera dagar. Trots detta är det en sport som omsätter ofantliga belopp, på grund av sin stora popularitet i befolkningstäta länder som Indien och Pakistan. Därtill åtnjuter cricket stor folklig kärlek i Australien, och många pojkar drömmer om att växa upp och bli cricketproffs.