ISU

ISU står för International Skating Union, och är det internationella idrottsförbundet för sporter relaterade till skridskoåkning, det vill säga konståkning (med grenarna singelåkning, paråkning och isdans), synkroniserad konståkning, hastighetsåkning och short track (eller kortbaneåkning).

ISU grundades i Nederländerna, i Scheveningen, år 1892, och är ett av de äldsta av de internationella idrottsförbunden. Syftet med ISU var ursprungligen att standardisera de internationella reglerna i de sporter som förbundet omfattar, och att organisera internationella tävlingar i desamma. Dessa uppgifter fullföljer ISU än idag, men har sedan det grundades flyttat, och är nu baserade i Lausanne i Schweiz.Saguenay_500m

När ISU först grundades existerade inte alla grenar som nu ingår i förbundet (till exempel synkroniserad konståkning) men hastighetsåkning och konståkning ingick redan från början. År 1895 snävade ISU av sitt uppdrag genom att endast rikta in sig på tävlingar för amatörer och inte professionella skridskoåkare. Den första tävlingen arrangerad av ISU hölls i februari 1896, i Sankt Peterburg i Ryssland.

År 1907 försökte USA och Kanada konkurrera med ISU genom att bilda ett eget idrottsförbund, International Skating Union of America (ISUA). Redan inom två år gick det att ana att satsningen inte skulle gå vägen, då 12 europeiska länder hade gått med i ISU, medan ISUA fortfarande bara hade sina två ursprungliga medlemmar. Det dröjde dock ända fram till 1927 innan ISUA till slut kastade in handduken. Då hade Kanada lämnat förbundet och gått över till ISU redan år 1911. Under åren mellan 1911 och 1927 var därför USA det enda större konståkningslandet som inte var medlem i ISU.

Skridskoåkare inom alla dessa sporter lider sannolikt någon gång under deras karriär av problem med fötterna. För åkare som tävlar i sina respektive grenar kan detta vara förödande – ett enkelt nageltrång kan vara lika handikappande som en bruten fotled, på grund av smärtan det innebär att bära sina skridskor. Om man som konståkare eller hastighetsåkare står inför en tävling och känner av ett nageltrång, kan det därför vara skönt att veta att man kan få råd och hjälp snabbt via KRY.se, där du kan få veta vad du kan göra för att minska besvären och bli av med nageltrånget snabbare.