Svenska Ridsportförbundet

Svenska Ridsportförbundet är ett specialidrottsförbund som reglerar de olika grenarna inom ridsport. Dessa grenar är fälttävlan, banhoppning, dressyr, distansritt, körning, voltige, working equitation, gymkhana och paradressyr, det vill säga sammanlagt nio olika grenar. Förbundet har en lång historia, då det grundades år 1912. Det dröjde dock hela 50 år innan förbundet valdes in i Riksidrottsförbundet. Idag har förbundet sitt kansli i Strömsholm, och dess ordförande är sedan 2011 Anders Mellberg. Sammanlagt har förbundet runt 150 000 medlemmar, som är fördelade på 905 medlemsföreningar och 19 ridsportsdistrikt.

Ridsportförbundet har ett brett uppdrag, då det inte bara sysslar med ridsport i tävlingsform. Förbundet vill nämligen förutom att främja ridning som tävlingsidrott även se att ridsporten växer som motionsform och folksport. Dessutom arbetar förbundet för att kunskap om god hästhållning ska spridas, och kunskap om hur man på ett säkert sätt hanterar hästar. Som ett led i detta håller förbundet i utbildningar för instruktörer och ridlärare, liksom för tävlingsarrangörer och domare, banbyggare och andra funktionärer. De riktar också in sig på den kommande generationen ryttare, då hästintresserade ungdomar kan delta i kurser och kunskapstävlingar som arrangeras av förbundet.horse-1006558_960_720

Självklart är dock förbundet också involverat i tävlingar, och arrangerar via sina medlemsföreningar alla tävlingar som sker i Sverige i någon av de grenar som ingår i förbundet. Det är också förbundet som fastställer reglerna för dessa tävlingar.

Slutligen agerar förbundet som företrädare för sina medlemmar i kontakt med myndigheter, politiker och andra samhällsinstitutioner, för att försvara ridsportens intressen. Förbundets mål är att Sverige ska vara en av de ledande ridsportnationerna i världen, både när det gäller framgångar i tävlingar och kvalitet och bredd på verksamheterna.

De flesta som sysslar med ridsport gör det via en ridskola, och delar då hästarna i ridskolans stall med de andra eleverna. Så länge man rider på den nivån är ridsport inte en särdeles dyr sport. Om man däremot vill satsa på att rida på elitnivå, kommer man sannolikt att behöva köpa en egen häst, och det är betydligt dyrare. Om du planerar att köpa en häst, och behöver ett lån, bör du ansöka om att låna pengar på Advisa.se. Då kan du nämligen jämföra bankernas villkor först.