Längdskidåkning

Längdskidåkning är ett svenskt folknöje

I Sverige har vi en mycket lång tradition av längdskidåkning. Länge var skidor det effektivaste sättet att ta sig fram, när snön väl lagt sig. Då fick man göra sina egna spår. Idag finns det många föreningar som tar ansvar för att skapa fina spår så fort det är möjligt och då ger allemansrätten oss möjlighet att, helt gratis, njuta av vår vitskrudade natur. Även om vi skulle få varmare vintrar i framtiden så förbättras tekniken för att skapa konstsnö. Längdskidåkning kommer säkert att fortsätta vara en viktig vinteraktivitet här i Norden.

Längdskidåkning som sport och träningsform

längdåkning är en sport som passar alla åldrar och som fungerar oavsett vad du har för träningsmål. Långa och lugna pass är perfekt förbränningsträning som även aktiverar de flesta av kroppens muskelgrupper. Tänk på vad du tar med dig inför ett lugnt men långt träningspass. Har du en ryggsäck med en termos och något energirikt att äta kommer du att orka träna extra länge. Om du vill träna mage och armar är stakåkning en perfekt motionsform. Det är även bra om du satsar på att kunna åka vasaloppet en dag, Vasaloppsspåren är så flacka att många åkare stakar utan fästvalla hela loppet. Att åka genom att lyfta på skidorna i klassisk eller fristil tränar även benen på ett bra sätt.

Tävlingar i längdsidåkning

Sverige är en klassisk längdskidåkarnation och flera av dem som brukar förekomma i diskussioner om vilka som är våra främsta idrottare genom alla tider är just längdskidåkare. I snösäkra delar av landet är skidåkning dessutom något av en folksport där man kan tävla i många olika klasser, beroende på sin ålder och erfarenhet. Långloppen är en särskild kategori av tävlingar där själva upplevelsen, för det flesta, nog är viktigare än tävlingsmomentet. Större tävlingar i längdskidåkning brukar i regel dra en ganska stor publik. Är det fint väder blir tävlingen en extra anledning att ge sig ut och njuta av vintervädret.