Ridning

Att hålla på med hästar, rida eller körning, är en stor sport i Sverige. Det som är speciellt med ridsport är att män och kvinnor tävlar mot varandra på lika villkor. Det är också en sport som personer i olika generation utövar tillsammans.

Alla åldrar

Det finns tävlingar för både barn, tonåringar och vuxna. Det avgörande för vilken klass en person rider är hästen storlek, vilket innebär att en femtonåring som rider stor häst kan tävla mot en femtioåring. På internationella tävlingar tävlar unga ryttare i tjugoårsåldern mot rutinerade sextioåringar; de unga ryttarna deltar i samma tävling och klass som sina förebilder.

Livsstil

För hästmänniskor är inte ridning och hästar bara ett intresse, utan snarare en livsstil. De inbitna hästmänniskorna köper egen häst eller så engagerar de sig i ett stall. Det är en livsstil som oftast engagerar en hel familj, vare sig alla är hästintresserade eller inte, då det ingår så mycket mer i ridsport än bara hästen. Stall ska skötas, byggas, hö och mat hämtas, hinder sättas upp och det är mycket skjutsande, av både häst och ryttare. Många barn i hästfamiljer börjar rida när de är små. Om du behöver en bra barnvagn som håller i stallmiljö har Big Baby bra erbjudanden på barnvagnar och tillbehör – så att du enkelt kan ta med de minsta till stallet eller för att titta på tävlingar. Genom att barn redan från liten ålder får lära sig att rida får de en chans att lära känna det mäktiga djuret, men också utveckla sina motoriska färdigheter, balans och styrka. Ridning är en kondition- och muskelbyggande sport som kräver mycket av både häst och ryttare – i alla väder. Det innebär att hästmänniskor inte är rädda för vare sig svårigheter eller dåligt väder, det ingår i livsstilen att behöva kämpa och lägga manken till.

Hästsport

Det finns flera ridgrenar att tävla i och de vanligaste är hästhoppning och dressyr. Det finns både hopp- och dressyrtävlingar för barn, men det är vanligare att barn börjar med hopptävlingar.

I en hopptävling ska häst och ryttare ta sig runt en bana med hinder. De måste ta banan i rätt ordning för att inte bli diskvalificerade. Om ekipaget river ett hinder eller vägrar, får de fyra felpoäng. På de större tävlingarna måste ett ekipage utgå om hästen vägrar att hoppa ett hinder två gånger, däremot kan ekipaget riva hur många hinder de ”vill”.

I en dressyrtävling ska häst och ryttare och ta sig igenom en ”bana”, men den är osynlig. Ekipaget ska genomföra ett särskilt program med alla gångarter och olika moment för att visa lydnad och samspel. Alla ryttare i en dressyrtävling rider samma program i samma klass. I internationella tävlingar finns också kür, en speciell dressyrtävling där ryttaren får skapa ett eget program med tillhörande musik. Ekipaget måste då få in alla moment och gångarter och inom rätt tid. Kür är en publikfavorit.