Långdistanslöpning

Långdistanslöpning är en av de mest populära sporterna och finns i hela världen. Med långdistans menas sträckor på 5 kilometer och längre som springs antingen på en löparbana eller i en stads- eller terrängmiljö.

Långdistanslöpning utövas inte bara på elitnivå utan det är även tusentals motionärer som både tränar och tävlar i långdistanslöpning. För den som tränar dagligen krävs det inköp av flera olika uppsättning av träningskläder men det gäller även att tänka till vid valet av sin vardagliga garderob. Att välja en jacka med hög kvalitet och klassisk stil gör att du alltid känner dig rätt klädd oavsett vilket sammanhang du befinner dig i. När du vill hitta jackor för kvinnor och jackor man är Johnhells det perfekta valet eftersom de erbjuder plagg från välkända kvalitetsmärken som du enkelt kan beställa på nätet.

Träning för långdistanslöpning

Eliten inom långdistans lägger ner många timmar varje vecka på löpträning och tränar ofta två pass om dagen. En träningsvecka kan bestå av upp till 20 mils löpning för en elitlöparen medan en motionär ofta springer 2 till 3 mil i veckan. Det finns även en del motionärer som satsar hårt på löpningen och springer kring 10 mil i veckan och dessa löpare brukar ofta kallas för elitmotionärer eftersom de nästan tränar som eliten.

För att bli en bra löpare krävs det mycket löpning men eftersom löpning belastar kroppen gäller det att även bygga upp en stark kropp genom styrketräning. De flesta långdistanslöpare undviker riktigt tung styrketräning och gör istället 12 till 20 repetitioner av varje övning. Denna typ av styrekträning brukar ibland kallas för uthållighetsstyrka och är viktig för en löpare som springer långt. Även rörlighet och balans är viktig för en löpare och en del av träningen bör innehålla den typen av träning. Att ibland gå och få massage eller att massera ut stela och ömma muskler med hjälp av en foam roller är också bra för den som springer mycket.

Kost för långdistanslöparen

Den som tränar löpning på elitnivå måste vara noga med att få i sig tillräckligt med kalorier eftersom den stora mängden träning bränner tusentals kalorier. Motionärslöparen som bara springer tre pass i veckan behöver inte fylla på med extra mycket mat men bör vara noggrann med att få i sig tillräcklig mängd grönsaker och andra nyttiga livsmedel för att fylla på med nödvändiga vitaminer och mineraler. Att springa långa pass kan också påverka magen vilket gör att det är bra att undvika att springa direkt efter en stor måltid utan istället vänta minst en timme efter måltiden. Kolhydrater är en viktig källa till energi för löpare men det gäller att också äta proteinrika livsmedel och livsmedel som innehåller fett för att få en hälsosam balans. Undvik alltför mycket tomma kalorier i form av läsk och godis och satsa istället på att äta regelbundna måltider med hälsosamma råvaror.

leatherdiary