Cricket

Har du spelat Cricket nån gång? Det är en sport som man kanske framför allt förknippar med England, men cricket är populärt i många länder. Cricket är ett bollspel som har spelats sedan 1500-talet. Sporten spreds genom det Brittiska samväldet och är populärt i länder som Indien, Sydafrika och Australien. Man spelar med två lag på en oval gräsplan och spelet fungerar lite som brännboll. Man har en slagman och kastare, och lagen turas om att kasta eller slå. För den oinvigde kan cricket verka komplicerat med invecklade regler och matcher som pågår i flera dagar, men låt inte det avskräcka dig. Miljoner människor jorden runt älskar cricket och det är en sport som är på frammarsch även i Sverige, så varför inte testa själv och se om det är något för dig. Läs vidare nedan om vad det är som gör att cricket har blivit så populärt på sistone, och om hur du kan bli involverad.

Cricket i Sverige

Historiskt sett så har cricket inte varit så stort i Sverige. Det finns ju så många populära lagsporter att välja på, och många satsar på de vanliga alternativen som fotboll, handboll och ishockey. Men cricket är på frammarsch i Sverige eftersom många flyktingar har kommit till Sverige från länder där man spelar cricket. Antalet cricketklubbar ökar stadigt eftersom fler spelar cricket i Sverige än någonsin tidigare. Många nyanlända från exempelvis Afghanistan går med i cricketklubbar, vilket ger dem en fantastisk möjlighet att skaffa nya vänner och glömma lite av den oroande vardagen. I många länder som Indien, Pakistan och Afghanistan är cricketstjärnor verkliga idrottsprofiler med miljoner av fans som följer dem. De är bra förebilder för unga människor att se upp till, och inspirerande för alla som kämpar mot svåra odds i livet. Att vara med i en cricketklubb hjälper många nyanlända att integreras i samhället. Sportens explosionsartade ökning i landet har inte gått obemärkt förbi, och många svenskar har fått upp intresset för cricket. Detta leder till ett utbyte på inte bara ett sportsligt plan, men även kulturellt.

Hur kan jag prova på cricket?

Du kanske undrar hur du kan prova på cricket? Som med alla lagsporter så gäller det först att hitta en klubb nära dig. Med 61 klubbar i landet så är chansen stor att du kan hitta en klubb som inte är för långt bort från dig. De flesta cricketklubbar finns i södra Sverige, men det finns också klubbar så långt norrut som Umeå och Skellefteå. Det bästa sättet att hitta en cricketklubb är att kontakta Svenska cricketförbundet. Du kan ringa dem, eller kolla allaannonser på deras hemsida. När du väl har hittat en klubb så kan du till exempel ta reda på var och när de träffas för att träna. Att hälsa på en träning kan ge dig en verklig idé om cricket är något för dig, samt hur du skulle trivas i just denna klubb. Om du har tur kan du få känna på hur det är att vara slagman eller kastare. Kanske du blir nästa svenska cricketproffs?

leatherdiary