Boxning

Boxning är en kampsport som för det blotta ögat kan verka våldsamt men är enligt många mer av en konstform. Tävlingar i boxning utkämpas mellan två, i de flesta fallen, jämt matchade personer som använder sin snabbhet, reflexer, uthållighet och styrka för att vinna matchen. Man kan vinna matchen genom att slå ut sin motståndare, att matchen stoppas av domaren, diskvalificering eller genom att en jury av domare tilldelar en boxare segern. Det mest åtråvärda för en boxare är att delta i EM, VM eller i OS. Dessa mästerskap är endast tillgängliga för amatörboxare där reglerna och storleken på boxningshandskarna skiljer sig från proffsboxningen. Det är en naturlig övergång för duktiga amatörboxare att någon gång i karriären ta steget till proffsboxningen. Inom proffsboxningen finns det många olika organisationer och vägen till toppen är ofta relativt krånglig med anledning av den politik som förs inom sporten. Proffsboxningen är dock fortsatt populär i många länder.

Boxningen i Sverige

Sverige har alltid ett par boxare både på dam- och herrsidan som representerar landet på den internationella scenen både inom amatör- och proffsboxning. Sverige har vunnit flera medaljer på EM och VM. I de olympiska spelen har man vunnit 8 medaljer där de kändaste medaljörerna är George Scott och Ingemar Johansson. Dessa två boxare fortsatte sedan som proffsboxare och de är historiskt sett Sveriges bästa boxare (Om man bortser från Badou Jack som fortfarande är aktiv och definitivt är i samma klass som Ingemar och Scott). Något som skadat den svenska boxningen är förbudet mot proffsboxning som fanns mellan 1970 och 2007. Många hävdar att förbudet mot proffsboxning också skadade svensk amatörboxning då intresset för boxningen minskade då man inte kunde få se de svenska proffsboxarna tävla på hemmaplan. Under 90-talet debatterades proffsboxningens vara eller icke vara flitigt och flera motioner mot förbudet lades fram i riksdagen. När proffsboxningen slutligen blev laglig 2007 var det med flera restriktioner som man menar ska skydda utövarna från allvarliga skador. Det finns mer att läsa på Svenska Boxningsförbundets hemsida gällande Sveriges deltagande i internationella mästerskap och vad som händer på den nationella scenen.

Riskerna med boxning

Det har länge spekulerats i hur farligt det egentligen är med boxning. Att tävla på amatörnivå är enligt många forskare relativt ofarligt. De flesta som tränar boxning idag motionstränar, vilket man ser som en helt ofarlig variant av boxning som dessutom har flera positiva hälsoeffekter. Proffsboxningen har dock skördat många offer genom åren och riskerna för allvarligare skador i boxning på den nivån går inte att förneka. Den svenske hjärnforskaren Martin Ingvar har till och med hävdat att proffsboxningen är så pass farlig att den bör förbjudas. Han menar att våldet mot huvudet förändrar människors hjärnor då man kan hamna i neurologiska tillstånd som kraftigt påverkar både personlighet och rörlighet. Det blir i förlängningen då väldigt svårt att argumentera för proffsboxningens vara eller icke vara i Sverige då utövarna kan drabbas av en invaliditet som gör att de inte längre kan jobba och bidra till samhället. Kostnader för andra eventuella skador ,som exempelvis för specialisttandvård, bör därför betraktas som ett mindre problem då de reella skadorna kan vara betydligt mer omfattande.